Välj bort produkter med mikroplaster!

Sluta använda produkter med mikroplaster

Bildäck, konstgräsplaner, syntetfibrer, slitage från båtskrov, industriell produktion och hantering av plast eller hygienartiklar – idag finns plast överallt och stora mängder hamnar till slut i havet i form av små partiklar, så kallade mikroplaster.

Tillverkarna kan undvika dessa skadliga partiklar från första början. När det finns så många ofarliga alternativ som är lika effektiva, finns det ingen anledning att fortsätta använda mikroplaster som skadar djur, natur och oss själva.

Det är dags att sätta ned foten och sluta att använda produkter med så skadlig inverkan på vår livsmiljö. För oss konsumenter är det inte lätt att utläsa på förpackningen om det finns i produkten.

Hur vet man om det finns plast i skrubbkrämer, solkrämer och smink?

Här är de vanligaste beteckningarna. Undvik att använda produkter med nedanstående ingredienser, då bidrar du mindre till nedskräpningen i våra vatten. Det finns alternativa produkter

Polyeten PE, Polypropen PP, Polyamid PA, Polylaktid PLA, Polystyren PS, Polymetylmetakrylat PMMA, Polyetylentereftalat Pet, Polytetrafluoreten PYFE, Polyestersulfon PES, och Polyuretan PU, PUR.

Kommunen borde gå före i en så viktig fråga och snarast fasa ut användning och inköp av produkter med mikroplaster. Borde vara ett lätt beslut då vi på riksdagsnivå ser att vår framsynta regering har lagt fram ett förslag om att förbjuda mikroplaster i kosmetiska och hygienprodukter.

Jag hoppas att min motion kan bidra till att t.ex fasa ut kommunens konstgräsplaner som är en stor källa till utsläpp av mikroplaster.

KIMO är en miljöorganisation som Lomma kommun är medlem i. De arbeter bl.a. med att ta fram handlingsplaner för Kommuner som vill minska användandet av mikroplaster. Under 2017 kommer en ny handlingsplan som jag hoppas att Kommunen antar. Om inte hela så delar av den i varje fall.

Lomma skall inte behöva att uppleva ytterligare en stor miljökatastrof!

Lennart Nilsson (S), 2: vice ordförande i Miljö och Byggnämnden

facebook Twitter Email